امروز (پنجشنبه 30 مردادماه 93) برابر با 21 آگوست 2014 میلادی، سالروز تولد آگوستین لویی کوشی، ریاضیدان بزرگ فرانسوی و از پایهگذاران آنالیز ریاضی است که بیش از هفت کتاب و 800 مقاله در حوزه علم ریاضی تالیف و منتشر کرد.
آگوستین لویی کوشی، از ریاضیدانان مطرح، در 21 آگوست سال 1789 در پاریس و در خانوادهای مذهبی و مشهور به دنیا آمد. پدرش مردی مقدس و مادرش زنی باتقوا بود. كوشی، نزد پدر تعلیم دید. پدری كه مقامهای اداری بالایی را برعهده داشت، پدر کوشی، نخستین منشی جلسه سنا بود.
گفتهای که به حقیقت پیوست شاید نخستین کسی که استعداد آگوستین کوچک را شناخت، «لاگرانژ» از ریاضیدانان مطرح دوره کودکی کوشی بود. وی بعد از رفتوآمد پدر کوشی به منزلش که اغلب آگوستین کوچک را نیز همراه خود داشت، درباره آگوستین به دوستش «لاپلاس» گفته بود: «او روزی ریاضیدان بزرگی خواهد شد و همگی ما را خواهد گرفت». برای تحقق پیشبینی لاگرانژ زمان زیادی طول نكشید.
كوشی، در پانزده سالگی جایزه بزرگ امپراطور را در ادبیات قدیم برد. او در سال ۱۸۰۵ در مدرسه پلیتكنیک و در سال ۱۸۰۷ در مدرسه پلها به ادامه تحصیل پرداخت و در همان سال با مقام شاگرد اولی دانشآموخته شد. این ریاضیدان از پایهگذاران آنالیز ریاضی است و حضور در عرصه سیاسی را نیز تجربه کرده است. در سال ۱۸۱۳ به پاریس برگشت و دو سال بعد موافقت كرد تا (از طریق انتصاب) جای «گاسپار مونژ» جمهوریخواه و طرفدار بناپارت را كه اخراج شده بود، بگیرد
معرفی فهرست کتابهایی که درباره زندگی، اندیشه و آثار ملا محمدباقر مجلسی تالیف شدهاند، محور گزارشی است که به مناسبت سیام مرداد ماه («روز بزرگداشت علامه مجلسی») میخوانید.
سیام مرداد ماه در تقویم ایرانی، «روز بزرگداشت علامه مجلسی» نام گرفته است. ملا محمدباقر مجلسی (1037 ــ 1110) هـ. ق، از عالمان و محدثان برجسته تاریخ شیعه است که خدماتی ارزندهای در حوزه مذهبی و سیاسی به جهان اسلام ارائه کرده است. از مهمترین آثار او میتوان به «بحار الانوار الجامعة لدرر اخبار الائمة الاطهاز» (به معنی: دریاهای نور، گردآورنده روایات پیشوایان پاک) اشاره کرد. «حق الیقین»، «حلیه المتقین»، «حیات القلوب» «جلاء العیون»، «زاد المعاد» و «حلیة المتقین» از مشهورترین آثار مجلسی برای فارسیزبانان هستند.
معرفی فهرستوار آثار ملا محمدباقر مجلسی، آثار منسوب به او و آثاری که بر اساس نوشتههای او پدید آمدهاند، فهرستی بلندبالا را به خود اختصاص میدهد اما معرفی کتابهایی که درباره زندگی، اندیشه و آثار وی تالیف شدهاند، میتواند محور گزارشی باشد که به کمک اطلاعات وبگاه «خانه کتاب» پیش رویتان قرار گرفته است.
• كتابشناسي علامه مجلسي: علامه محمدباقر بن محمدتقي مجلسي
حسين درگاهي، علياكبر تلافي، بنياد فرهنگي امام رضا (ع)، 368 صفحه، وزيري، چاپ اول سال 1370، 3500 ريال.
• فهارس بحار الانوار علامه مجلسي
محسن خاتمي، موسسه انتشارات رسالت، 1176 صفحه، (در 2 جلد)، وزيري (گالينگور)، چاپ اول سال 1373، 1500 نسخه، 5800 ريال.
• فيض قدسي، زندگينامه علامه محمدباقر مجلسي
حسين بن محمدتقي نوري، مترجم: جعفر نبوي، وزارت فرهنگ و آموزش عالي، علمي و فرهنگي، 344 صفحه، چاپ اول سال 1374، 5000 نسخه، 6000 ريال.
• علامه مجلسي
حسن طارمي، طرح نو، 290 صفحه، رقعي (شوميز)، چاپ اول سال 1375، 3300 نسخه، 7800 ريال.
وبسایت کتابخانه تخصصی موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت «شهید سوداگر» به مناسبت سالروز بازگشت آزادگان به کشور راهاندازی شد.
وبسایت کتابخانه تخصصی موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت «شهید سوداگر» به مناسبت سالروز بازگشت آزادگان به کشور به نشانی lib.iranhdm.ir راهاندازی شد.
در بخش معرفی این کتابخانه در این وبسایت آمده است: «کتابخانه «شهید سوداگر،» بر اساس استاندارد کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران سازماندهی شده و در اردیبهشت سال 1392 فعالیت خود را آغاز کرده است.
این مجموعه کمنظیر شامل حدود 13 هزار عنوان کتاب، شامل کتابهای فارسی، لاتین و عربی و آثار غیرکتابی شامل پایاننامهها، اطلسهای جنگ ایران و عراق، الواح فشرده، نشریات ادواری و آرشیو مجلات و روزنامههایی است که در این حوزه فعالیت میکنند منابع کتابخانه بر اساس ردهبندی کنگره (LC) فهرستنویسی و سیستم قفسهبندی آن به صورت بسته اجرا شده است که اطلاعات کتابشناختی و فهرست برگه و چکیده منابع آن از طریق نرمافزار کتابداری سیمرغ قابل بازیابی است.»
کتابخانه تخصصی موزه علاوه بر حوزه دفاع مقدس، محورهای موضوعی انقلاب، مقاومت و پایداری، جنگ، اسلام، تاریخ ایران و سیاست را نیز دربر میگیرد که این موضوعات در وبسایت قابل دسترسی است و عناوین جدید نیز در سایت قرار خواهد گرفت.
در بخش «لیست کتابها»ی این وبسایت، نام آثار موجود در کتابخانه بر اساس کتابهای فارسی، کتابهای لاتین، کتابهای کودک، پایاننامهها و لیست آخرین کتابهای اضافهشده به کتابخانه در خرداد 1393 قابل دانلود است.
علاقهمندان به آثار دفاع مقدس میتوانند برای عضویت در این کتابخانه، با مراجعه به سایت به صورت آنلاین نامنویسی کنند. ساعت کار کتابخانه در روزهای شنبه تا سهشنبه از ساعت 8 تا 15 و 30 دقیقه و در روز چهارشنبه 8 تا 14 و 30 دقیقه خواهد بود. همچنین کتابخانه پنجشنبهها از ساعت 8 تا 12 برای مراجعان قابل استفاده خواهد بود.
همچنین، لینک خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) هم در این وبسایت فعال و در بخش «اخبار» وبسایت کتابخانه تخصصی دفاع مقدس نیز آخرین خبرهای کتابهای حوزه دفاع مقدس آورده شده است.
امروز 29 مرداد برابر با سالروز برقراری آتش بس بین ایران و عراق است. جنگی که در ایران به نام «جنگ تحمیلی یا دفاع مقدس» و در نزد اعراب با نام «قادسیه صدام و جنگ اول خلیج فارس» شناخته میشود. کتاب «پایان دفاع آغاز بازسازی» روایتگر حضور موثر آیتالله اکبر هاشمی در آتش بس سال 1367 است.
جنگ بین ایران و عراق زمانی درگرفت که صدام رئیس حزب بعث عراق از مدتها پیش خیال خودنمایی در منطقه و تملک بخشهایی از ایران را در سر میپروراند. تنش بین ایران و عراق زمانی اوج گرفت که در جریان اعمال حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی عراق روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد و از اتحادیه عرب خواست تا آنان نیز چنین کنند درخواستی که از سوی اتحادیه عرب پذیرفته نشد.
جنگی برای خودنمایی صدام
عراق همچنین اعتراض رسمی به سازمان ملل نوشت که از سوی این سازمان نادیده گرفته شد. عراقیها که از همه جا سرخورده شدند، دست به اخراج هفت هزار ایرانی ساکن عراق زدند. در سال 1974 م تنش در روابط دو کشور بالا گرفت و درگیریهای نظامی پراکنده کم کم به جنگی تمام عیار تبدیل شد. تنش به قدری بالا گرفت که کورت والدهایم، دبیرکل سازمان ملل متحد ناچار به مداخله و اعزام نماینده ویژه به مرزهای دو کشور شد. نتیجه گزارش این نماینده منجر به صدور قطعنامه 348 شورای امنیت شد که در آن طرفین ملزم به حل اختلاف مرزی میان خود شدند.
کتابخانه ملی فرانسه در امتداد ساحل رودخانه سن در قلب پاریس، از یک محوطه مرکزی و چهار برج به شکل کتاب باز (به ارتفاع ۸۰ متر) که عمدتاً مخازن را دربرمی گیرند، تشکیل شده است. این که ساختمان گنجایشی معادل ۳۹۵ کیلومتر کتاب دارد در دسامبر ۱۹۹۷ به روی عموم گشوده شد.
سیمین بهبهاني از جمله شاعران مفهومگرا و متعهد اجتماعي بود كه در همه دورههاي شعري خود تلاش کرد زخمها و دردهاي مردم جامعه را صادقانه فرياد بكشد. حادثه مهم جنگ تحمیلی نیز از این جمله بود.
سیمین بهبهانی سرانجام پس از مدتی بستری بودن در بیمارستان به دلیل عارضه قلبی و رنج از مشکلات تنفسی ، بامداد امروز سهشنبه 28 مردادماه93 دار فانی را وداع کرد.
سیمین بهبهاني را نمیتوان به راحتی در حیطهبندیهای معمول و حلقههای مرسوم نشاند زیرا او از جمله شاعران مفهومگرا و متعهد اجتماعي بود كه در همه دورههاي شعری خود تلاش کرد زخمها و دردهاي مردم جامعه را صادقانه فرياد بكشد.
سیمین بهبهانی با سرودن شعر «مردی که یک پا ندارد» توجهش به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را از زاویه دید خویش نشان داده است:
محمد قصاع، مترجم کتابهای کودک و نوجوان براین باور است که هر کتابی مخاطب خاص خودش را دارد و اگر چه برخی مجموعههای سرگرم کننده را نتوان با آثار کلاسیک و ماندگار مقایسه کرد اما برای جذب کودکان و نوجوانان به کتابخوانی بسیار موثرند.
محمد قصاع درباره مجموعه «نبرد هیولاها» اظهار کرد: این مجموعه از جمله آثاری است که بچهها میتوانند به سرعت بخوانند و یکسری هیجان را تجربه کنند. در واقع شاید محتوای این مجموعه و مجموعههایی مانند «هری پاتر» را نتوان با آثار کلاسیک و ماندگار مقایسه کرد اما برای جذب کودکان و نوجوانان به کتابخوانی بسیار موثرند.
این مترجم کتابهای کودک و نوجوان افزود: این آثار از جمله کارهایی است که در خارج از کشور با هدف سرگرمی برای مخاطب عام به صورت انبوه تولید میشود و احساس هیجان لازم را در آنها ایجاد میکنند و بهدلیل حجم زیاد جلدهای هر مجموعه سبب ایجاد تمرکز اندیشه در ذهن مخاطب میشوند و قدرت تمرکز آنها را بالا میبرند. نباید از اصطلاح بازاری برای کتاب استفاده کرد وی با تاکید بر اینکه نباید از اصطلاح «بازاری» که بار منفی دارد برای کتاب استفاده کرد، گفت: هر کتابی مخاطب خاص خودش را دارد، باید توجه داشت که یک کودک تا زمانی که حروفی مانند «الف» و «ب» را یاد نگیرد، نمیتواند کلمه «آب» را بنویسد. مطالعه، یک مهارت است که درطول زمان ایجاد میشود و باید به تدریج تربیت شود و این کار را میتوان با خواندن کتابهای ساده و سطحی در کودک ایجاد کرد.
امروز سهشنبه 28 مرداد سالروز کودتای آمریکا برای بازگرداندن شاه در سال 1332 خورشیدی است. براساس آمار موسسه خانه کتاب از سال 57 تا کنون کتابهای بسیاری در ارتباط با کودتای 28 مرداد چاپ و بازچاپ شده است که در این گزارش به معرفی آنها میپردازیم.
کودتای ۲۸ مرداد یکی از حوادث سرنوشتساز در تاریخ معاصر ایران است که در دوازدهمین سال حکومت پهلوی دوم به وقوع پیوست و سبب تثبیت حاکمیت او تا ربع قرن دیگر شد. نقشه کودتا از مدتها پیش با همکاری نیروهای داخلی، بریتانیا و آمریکا طرحریزی شده بود و پس از چندبار تجدید نظر و مشورت با عناصر اصلی به تصویب رسید. در این میان وظیفهای که برعهده محمدرضاشاه پهلوی گذاشته شده بود، امضای فرمان عزل مصدق و نیز امضای فرمان نصب سرلشکر زاهدی به نخستوزیری بود. شاه پس از تردیدهای اولیه به امضای فرمانها رضایت داد. سرلشکر نصیری، رئیس گارد سلطنتی فرمان عزل را یک ساعت بعد از نیمه شب ۲۵ مرداد با همراهی تانک و زرهپوش از سعدآباد به خیابان کاخ آورد تا در منزل دکتر مصدق به او ابلاغ کند اما نیروی محافظ مقر مصدق بلافاصله نصیری و نیروی همراه او را بازداشت کردند. شاه که از قبل به کلاردشت رفته بود با شنیدن خبر به رامسر رفت و از آنجا با هواپیما به بغداد و سپس به رم پرواز کرد.
28 مرداد برابر با سالروز درگذشت واسیلی بارتولد، خاورشناس روسی است. این خاورشناس شهیر نقش بهسزایی در معرفی تاریخ، فرهنگ و ادبیات غنی ایران به جهانیان ایفا کرد و تلاش وی در تالیف آثاری در زمینه تاریخ و فرهنگ ایران ستودنی و قابل قدردانی است.
مشرق زمین، تاریخ و فرهنگ بسیار غنی و پرباری دارد که شناختش، پیمودن مسیر دشوار تحقیق و پژوهشهایی ژرف را میطلبد. آنچه امروزه در این حوزه انجام گرفته است، تا حد زیادی مرهون تلاش شرقشناسانی بزرگی از سرتاسر این جهان پهناور است. افرادی چون واسیلی بارتولد، خاورشناس مشهور روسیه، که درگذشتش در چنین روزی رخ داد. «ایبنا» در این گزارش مروری کوتاه بر اقدامات و آثار این مستشرق سرشناس دارد.
واسیلی بارتولد، خاورشناس آلمانی تبار روسی در ۱۵ نوامبر ۱۸۶۹ در سن پتربورگ متولد شد. خانواده او جزو آلمانیهای روس شده بودند. بارتولد از ۱۸۸۷ تا ۱۸۹۱ میلادی در دانشکده زبانهای شرقی دانشگاه پتربورگ درس خواند. در این دوره تحت تعلیم ویکتور روزن، عربپژوه روس قرار داشت که رشته اصلیاش تاریخ خاورمیانه بود. پس از آن بارتولد برای ادامه تحصیل به اروپای غربی سفر کرد.
«رفتار عراقیها با اسیران ایرانی» و «اسارت، شقاوت، مهرورزی» عنوان دو کتاب تازه در حوزه اسارتند که شاداب عسگری نوشته است.
کتاب «تندیس استقامت» نوشته شاداب عسگری، است که به زیباترین و نابترین لحظههای اسارت میپردازد.
«آزادترین آزادگان یا وزیر اسیر شهید»، «مرگ بر صدام، ضد اسلام»، «کمسنترین اسیر جنگ تحمیلی»، «اولین آزاده شهید و راز ماندگاری پیکر انسانهای خداباور» برخی از موضوعهای آمده در این کتابند.
در بخشی از مطلبی با عنوان «مصادیق استقامت» میخوانیم: «در اردوگاه رمادیه، نیروهای بعثی محدودیت زیادی برای نماز خواندن قایل میشدند. در آن اردوگاه، نماز خواندن ممنوع بود، اما بچهها به طور پنهانی شبها و صبحها، زیر پتو بدون وضو و با تیمم به طور درازکشیده نماز میخواندند. شبی از شبها در اردوگاه، یکی از بچههای بسیجی نشسته بود و نماز شب میخواند که سربازان عراقی متوجه شدند. صبح روز بعد آن قدر او را زدند که نیمی از بدنش از کار افتاد...»
ششجلد جدید «نبرد هیولاها» از شماره 19 تا 24 اثر آدام بلید با ترجمه محمد قصاع روانه بازار کتاب شد.
«نیکسا، زن مرگآور»، «اکوینوس، اسب شبحگونه»، «راشوک، غول غار»، «لونا، گرگ ماهنما»، «بلیز، اژدهای یخ» و «استیلث، پلنگ شبحگونه» از شماره 19 تا 24 ششگانه چهارم مجموعه «نبرد هیولاها» است که برای گروه سنی «ج» و «د» (10 تا 14 سال) منتشر شده است.
مجموعه «نبرد هیولاها» را مجموعهای از نویسندگان اروپایی برای کودکان و نوجوانان مینویسند که با نام مستعار آدام بلید منتشر میشود. داستانهای مجموعه «نبرد هیولاها» که عنوان اصلیشان Quest Beast است، در سرزمینی خیالی به نام «آوانتیا» اتفاق میافتند که جادوگری خوب به نام «آدورو» در آن زندگی میکند.
یکی از موضوعات مطرح در حوزه ادبیات کودک و نوجوان دفاع مقدس ، چگونگی طرح مسئله جنگ و مسائل و مفاهیم مربوط به آن برای کودکان ونوجوانان است. از اینرو سالهاست این موضوع ذهن شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان را به خود معطوف داشته و دستمایه خلق آثار ادبی و هنری فراوانی شده و نويسندگان ادبيات دفاع مقدس به ويژه نويسندگان آثار كودک و نوجوان با بهرهگيری از زبان ساده سعی کرده اند رشادت ها و فداکاری های رزمندگانی که مردانه پای آرمانهای خود ایستادند و در این راه به شهادت رسیدند را به تصویر بکشند. در این مجال کوتاه سعی کرده ایم چند کتاب خوب در اینباره را برای مطالعه پیشنهاد کنیم.
«حیاط خلوت» عنوان رمانی از فرهاد حسن زاده با مضمون دفاع مقدس با محوریت خرمشهر است، حیاط خلوت بازتابی از واقعیتهای اجتماعی زندگی انسانها با پسزمینه جنگ است. این رمان داستان زندگی چند دوست است که از یاران و دوستان دبستانی هم بوده اند و سالیان درازی را ناخواسته دور از هم زندگی کردهاند و در پی چاپ یک آگهی همدیگر را پیدا می کنند و بعدها وقتی که همدیگر را مییابند، احساس میکنند که یک نسل گم شده هستند. نسلی که پیشینه و هویّت خود را از دست داده است و سعی می کنند با بازگشت به خاطرات کودکی خود به یک نوع هویت دست پیدا کنند.
سید احمد وکیلیان، نویسنده و پژوهشگر نقش قصه را در تربیت کودکان و باروری ادبیات پررنگ میداند و معتقد است که از هزاران سال پیش تا کنون قصه جزو مهمترین سرگرمیها و آموزههای کودکان و نوجوانان بوده است.
بسیاری از دستاندرکاران حوزه فرهنگ، تلاش برای احیای داشته های فولکلور و ارائه آنها به کودکان و نوجوانان را یکی از ملزومات برای رسیدن به فرهنگ و ادبیاتی فاخر ارزیابی می کنند و بر این باورند که مناسبات دوران مدرن، نیاز به این امر را بیشتر کرده است. با سید احمد وکیلیان، یکی از پیشکسوتان فرهنگ و ادبیات عامه به گفت و گو نشستیم و نظر او را در اینباره جویا شدیم.
وکیلیان درباره اهمیت آموزش به کودکان گفت : اگر بخواهیم جامعهای با فرهنگ و فرهیخته داشته باشیم، باید بتوانیم کودکان امروز را آموزش دهیم تا وقتی به جامعه پیوستند، بتوانند از فرهنگ و هنر این سرزمین دفاع و به پژوهشهای مفید در این زمینه اقدام کنند.
"خرداد که میشود" شامل 29 داستان کوتاه و مستند درباره نحوه نگهداری از اسیران عراقی در ایران، به زودی از سوی انتشارات پیام آزادگان منتشر خواهد شد.
ناصر صارمی در این باره گفت: کتاب تازهام با عنوان «خرداد که میشود» به زودی از سوی انتشارات پیام آزادگان منتشر میشود.
وی این اثر را شامل 29 داستان کوتاه معرفی کرد و افزود: «خرداد که میشود» را پس از 30 سال و با توجه به تجربه سالها «اسیربان» بودنم نوشتهام و از مهمترین ویژگیهای کتاب همین است که داستانهای آن به قلم خودِ راوی و به دور از اغراق نوشته شدهاند. این کتاب را با بهرهگیری از خاطرات کمپ سمنان (طریقالقدس)، کمپ 7 اراک و کمپ 2 تهران (ورزشگاه تختی تهران) نوشتهام که شامل عکسها، دستنوشتهها و سندهایی از آن کمپهاست و در 240 صفحه منتشر خواهد شد.
کتاب «1621»؛ خاطرات خودنوشت 119 ماه اسارت سیدحمیدرضا میرمحمدصادقی که از سوی نشر آرما در سال جاری (1393) منتشر شده است. نویسنده در این اثر تلاش میکند زوایای کمتر شناختهشده اسارت را به تصویر بکشد.
«1621» عنوان خاطرات خودنوشت اسارت سیدحمیدرضا میرمحمدصادقی است. وی متولد1338 است و در زمان آغاز تهاجم عراق و جنگ تحمیلی، در گردان 330 توپخانه لشکر خوزستان فعالیت میکرد.
گردان صادقی ماموریت پیدا میکند برای محافظت از پاسگاه 25 در منطقه بین پاسگاه طلائیه و شلمچه مستقر شود. وی در همان روزهای اول جنگ به اسارت دشمن در میآید. خودش مینویسد: «... حدود یک کیلومتر به پاسگاه حمید مانده بود. محسنی با تمام سرعت به طرف پاسگاه در حرکت بود. طولی نکشید که پادگان حمید را در مقابل خود دیدیم؛ ولی ناگهان از اطراف جاده عراقیها ما را محاصره کردند....دور تا دورمان سربازان عراقی بودند و همگی به ما میخندیدند. یکی از آنها در حالی که قاه قاه میخندید، ما را تفتیش کرد و رادیو جیبی مرا گرفت...صدای خنده سرباز عراقی رشته افکارم را در هم ریخت. سرباز عراقی خندهکنان میگفت: «وِن طهران؟ وِن گوگوش؟» یعنی تهران کجاست؟ گوگوش کجاست؟ یکی از دوستانم گفت :« خیلی دور است.» سرباز عراقی که کمی فارسی بلد بود، گفت: « ما تا فردا در تهران خواهیم بود.» بعد ما را با وضع رقتباری با شکنجههای روحی و جسمی فراوان، به طرف پادگان حمید حرکت دادند...»
کتاب «1621» در 7 فصل نوشته شده است. «به عشق میهن»، «درد اسیری»، «اردوگاه رمادیه»، «رویدادهای مشترک رمادیه و موصل»، «اردوگاه موصل»، «در آغوش وطن» و «سخن آخر» عنوان فصلهای کتاب است. در هر فصل نیز علاوه بر عنوان اصلی، عنوانهای فرعی متناسبی هم برای موضوعها انتخاب شده است.
میرمحمدصادقی در انتهای فصل «اردوگاه رمادیه» کتاب توضیح داده که چگونه هر یک از اسیران ایران شرح وظایفی داشتند. وی در اینباره آورده است: «...در زندانهای عراق افراد مختلف مسئولیتهای گوناگونی داشتند. فردی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد، زندانی دیگر به عنوان وزیر تعاون و بهداشت و... منصوب شده بودند و به این ترتیب میکوشیدیم با نظم بیشتری امور را اداره کنیم...»
نکته حائز اهمیت در کتاب این است که نویسنده، بر خلاف بیشتر کتابهای خاطرات آزادگان، وقایع و رویدادها و افراد ایرانی و عراقی را به دو بخش سیاه و سفید تقسیم نکرده و کوشیده با رعایت ملاحظات اخلاقی و مسائل امنیتی، واقع جریانها و حوادث دوران اسارت را بازگو کند و با شهامت و صداقت، مخاطب خود را با حقایق اسارتگاههای عراق و رفتار واقعی اسیران ایرانی و زندانبانان عراقی آشنا کند و زوایای کمتر شناختهشده اسارت را به او نشان دهد.
در این کتاب، ما تنها شاهد مظلومیت، غم و اندوه، بییاوری، بذلهگویی، خوشمشربی و اخلاق حسنه صِرف اسیران ایرانی یا دستانداختن زندانبانان دشمن و در مقابل سبعیت، بیرحمی، درندهخویی، بلاهت و بیایمانی عراقیها نیستیم. در بخشی از کتاب میخوانیم:
امروز دوشنبه (27مرداد 93) برابر با 18 آگوست 2014، سالروز ساخت نخستین تلسكوپ جهان در سال (1609 میلادی) توسط «گاليله» منجم و دانشمند معروف ايتاليايى در ونيز است. این گزارش به معرفی گزیده تازههای نشر مرتبط با تلسکوپ و تجهیزات ستارهشناسی در یک سال اخیر و همچنین معرفی چند کتاب علمی دیگر در این زمینه اختصاص دارد.
براساس آمار موسسه خانه کتاب از ابتدای سال 92 تا 26 مرداد 93، تعداد 103 عنوان کتاب در حوزه نجوم در کشور منتشر شده که از این تعداد هشت عنوان که از منظر موضوعی با تلسکوپ و تجهیزات ستارهشناسی قدیم و جدید مرتبط بودند، در این گزارش معرفی شدهاند.
گزیده کتابشناسی با موضوع تلسکوپ و تجهیزات ستارهشناسی
«اخترشناسان و تلسكوپها»
كانی جانكووسكی؛ مترجم سليمان فرهاديان، نوای مدرسه، 32 صفحه، وزيری (شوميز)، چاپ نخست سال 1393، یکهزار و 100 نسخه، چهار هزار و 500 تومان.
27 مرداد در تاریخ ایران برابر است با روزی که شهر رشت از سوی قواي قزاق به تصرف درآمد و از اشغال روسها رها شد. سردار استاروسلسكي، فرمانده قزاقخانه در این ماجرا نقش مهمی بر عهده داشت. در این گزارش روایتهای سه پژوهشگر تاریخ را درباره این شخصیت گردآوری کردهایم.
27 مردادماه برابر با روزی است که شهر رشت که در تصرف و اشغال روسها بود در سال 1299شمسی در اثر حمله قواي قزاق تصرف و قواي دولتي وارد رشت شد. سردار استاروسلسكي فرمانده قزاقخانه به مناسبت اين فتح يك قبضه شمشير مرصع گرفت. اما درباره این شخصیت و نقش کلیدی وی در تاریخ ایران کمتر نوشته و شنیده شده است و تنها یک کتاب با عنوان «مسئله استاروسلسکی ۱۹۱۸ - ۲۰: رویدادی ضمنی در روابط روسیه و بریتانیا در ایران «نوشته برایان پییرس با ترجمه محمدعلی کاظمبیگی» نوشته شده است.
این گزارش برآن است تا به واکاوی بیشتر این شخصیت تاریخی از دید چند تن از پژوهشگران تاریخ ایرانی بپردازد.
به مناسبت 26 مرداد، سالروز ورود آزادگان به میهن نگاهی داریم به کتاب «زندان الرشید»، مجموعه خاطرات سردار علیاصغر گرجیزاده از روزهای اسارت در زندانهای رژیم بعث عراق که به زودی از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ سوم خواهد رسید.
علیاصغر گرجیزاده، رئیس ستاد سپاه ششم نیروی زمینی سپاه، شاید از نادر مسئولان بلندپایه نظامی در میان اسرای ایرانی بود. او چهارم تیرماه 1367- تنها حدود یک ماه به پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران و حدود دوماه مانده به برقراری آتشبس، در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اسلامی- پس از سقوط جزیره مجنون و تخلیه قریب به اتفاق نیروهای ایرانی از آنجا، در پی بمباران شدید شیمیایی عراقیها، با حمله کماندوهای عراقی به قرارگاه سپاه ششم، همراه با علی هاشمی، فرمانده قرارگاه مذکور، قصد عقبنشینی دارند که گرجیزاده به اسارت در میآید و علی هاشمی ناپدید میشود.
«زندان الرشید» بیانگر خاطراتی از گرجیزاده است که در آن به افشانکردن فرماندهی خود بر قرارگاه سپاه ششم به مدت چهار ماه میپردازد. موضوعی که برملاشدن آن بدترین شکنجههای عراقیها را برای این فرمانده به همره داشته است. این امر باعث انتقال گرجیزاده به «زندان الرشید»، مخوفترین زندان عراقیها میشود و این فرمانده دوسال و اندی دوران اسارت خود را در این زندان میگذراند...
«زندان الرشید» با مقدمه کوتاه نگارنده؛ بهداروند، آغاز میشود. سالشمار زندگی سردار علیاصغر(فریدون) گرجیزاده در پی آن میآید و سپس فصلهای هجدهگانه کتاب روایت میشود.
فصل اول روایت سقوط قرارگاه خاتم 4 در جزیره مجنون و حمله کماندوهای عراقی به مقر فرماندهی، دستور علی هاشمی برای عقبنشینی و فرار به داخل نیزارها و ناپدیدشدن او درپی اصابت موشک هلیکوپترهای عراقی به سمت آنهاست.
گرجیزاده در فصل دوم ماجرای اسارتش در چهارم تیرماه 67، هنگام سرگردانی در جزیره مجنون و انتقالش به مقر نیروهای عراقی را باز میگوید. در اینجا با مشخصشدن پاسداربودنش از روی جنس و رنگ شلوارش، نخستین بازجوییها و شکنجهها آغاز میشود.
چاپ دهم رمان «اسیر زمان» نوشته اسماعیل فصیح از سوی نشر آسیم منتشر شد. این اثر با موضوع جنگ در جبهههای جنوب کشورمان نوشته شده است.
این رمان برای نخستین بار سال 1373 از سوی نشر البرز منتشر شده است و فصیح در آن باز هم از «جلال آریان» شخصیت اصلی برخی داستانهایش استفاده کرده است.
آریان فردی است که در محله خونگاه سنگلج به دنیا میآید و با فقر و تنگدستی بزرگ میشود و برای تحصیل به ایالات متحده آمریکا میرود و در رشته شیمی و ادبیات انگلیسی فارغ التحصیل میشود.
این شخصیت داستانهای فصیح با «آنا کمبل» دختری اهل نروژ ازدواج میکند اما همسرش در یک تصادف کشته میشود و وی پس از بازگشت به ایران، سال 1342 در شرکت نفت استخدام میشود. آریان در رمان «اسیر زمان» در آبادان و در خط مقدم جبهه جنگ حضور مییابد.
در بخشی از این رمان میخوانیم: «آن شب بدم نمیآید به منزل حکیم بهرام آذر بروم و در محرم خلوت انس کذایی همیشه خوب او سرگرم شوم. چون چیزی که امشب از هر شب سالهای اخیر بیشتر نیاز دارم، همین «الا یا ایها الساقی» است و نگاه نکردن به صورت هیولای سرتق گذشتهها.»
انتشارات آسیم جلد دهم رمان «اسیر زمان» را در 418 صفحه، شمارگان 700 نسخه و بهای 18 هزار تومان منتشر کرده است.
«بی خطر برانیم» با 250 هزار نسخه، «مداد رنگی های هفته» و «تانک و پرنده» با 200 هزار نسخه و «آموزش رانندگی»، «جوانان و راز نماز» و « با هم بياموزيم» با 100 هزار نسخه پرتیراژترین کتابهای تیر ماه شدند.
بدون شک یکی از موضوعات اساسی در رابطه مخاطب و آثار مکتوب، میزان شمارگان (تیراژ) کتابها است؛ اما با توجه به نوسان قیمت ارز و کاغذ، چاپ کتاب در شمارگان محدود از موضوعاتی است که همواره نگرانی ناشران خصوصی و اهالی کتاب و قلم را برانگیخته که آیا تیراژ محدود کتاب میتواند پاسخگوی بخشی از نیاز فرهنگی جامعه باشد؟
در این میان نگاهی به آمار پرتیراژترین کتابهای چاپ شده کشور در تیر ماه سال جاری نکات تازه و قابل تاملی را برای مسئولان و دست اندرکاران نشر خواهد داشت. کتابهایی که شمارگان امیدوار کنندهای دارند، اما برخی کتابسازی هستند و برخی کتابهای شبه آموزشی متعلق به برخی نهادها؛ همچنین برخی دیگر از این کتاب ها، قیمت مناسب و گاه ارزانی دارند و تعداد صفحاتشان هم به عدد 20 نمی رسد که توجه به این نکتهها برای اهل خالی از لطف نیست!
بر اساس آمار اعلام شده از سوی موسسه خانه کتاب، کتاب جیبی «بی خطر برانیم» نوشته «ناهید جهانلو» با موضوع پیشگیری از وقوع حوادث، كاهش اثرات و خسارات رانندگی، همچنین آمادگی در برابر حوادث، که در 48 صفه مصور و با قیمت 500 تومان از سوی «مرکز علمی کاربردی هلال ایران» چاپ و منتشر شده است، با 250 هزار نسخه در صدر کتابهای پرتیراژ تیر ماه قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای یونیسف، ایران یكی از كشورهایی است كه بالاترین آمار مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی را در جهان را دارد. آمار تصادفات جادهای در ایران چندینمرتبه بالاتر از میانگین جهانی است. از مهمترین دلایل آن میتوان به نبود فرهنگ صحیح رانندگی و بیتوجهی به مقررات راهنمایی و رانندگی اشاره كرد. این كتابچه، به منظور پیشگیری از وقوع حوادث، كاهش اثرات و خسارات رانندگی، همچنین آمادگی در برابر حوادث، تهیه شده است.
بر اساس این آمار عنوان دوم و سوم این فهرست به دو کتاب با تیراژ 200 هزار نسخه اختصاص پیدا کرده است. «مداد رنگیهای هفته» نوشته «لعیا اعتمادی» کتابی مصور در رده سنی کودک و نوجوان است که «طیبه توسلی» تصویرگری آن را برعهده داشته است؛ این کتاب با موضوع داستانهای اخلاقی برای این قشر سنی در 16 صفحه و با قیمت 2هزار تومان از سوی «بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود (عج)» چاپ و منتشر شده است.
بيست و ششم مردادماه سالروز ورود افتخار آفرين آزادگان سرافراز به ميهن اسلامي است که متاسفانه هنوز از سوی ناشران و نویسندگان و نهادهای متولی، آنطور که شایسته این برهه از تاریخ پرافتخار دفاع مقدس است، پرداخته نشده است.
با اینکه در چند سال گذشته روند خاطرهنویسی دفاع مقدس رشد قابل توجهی یافته اما به نظر می رسد مشکل تاریخ این دوران از انقلاب همچنان با کم کاری هایی مواجه است که ثبت خاطرات آزادگان جنگ تحمیلی و همچنین نگارش در این باره از مهمترین بخش های مغفول ادبیات دفاع مقدس در کشورماست. بسیاری از آزادگان پس از سالها اسارت به دلایل و ضرورتهای مختلف به سرعت مشغول کار شدند، به همین دلیل افراد کمی به سراغ ثبت خاطرات خود از دوران اسارت رفتند. به مناسبت سالروز بازگشت آزادگان سرافراز به کشورمان، برخی از محبوب ترین و پرفروش ترین آثار این حوزه را که از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار کتاب شده، مرور می کنیم.
کتاب «آن بیست و سه نفر» خاطرات خودنوشت احمد یوسف زاده، درباره بیست و سه نوجوانان است که در سال 1361 توسط ارتش بعث، در عملیات بیت المقدس به اسارت درآمدند؛ عملیاتی که موجب آزادسازی خرمشهر شد و در آن تعدادی از نوجوانان ایرانی در بصره به دست نیروهای عراقی اسیر شدند.
عمده این گروه 23 نفره را نوجوانان کرمانی تشکیل میدادند و این برای عراقیها در اوایل جنگ بسیار غریب بود که افرادی با این سن و سال در جنگ شرکت کنند. سن بیشتر این نوجوانان بین 16-13 سال بود و بزرگترین فردی که در این گروه بود، فقط 19 سال داشت. این نوجوانان نیز باید به مانند دیگر اسرا وارد اردوگاهها میشدند. صدام با دیدن تصاویر اسرای نوجوان تصمیم گرفته بود که از حضور این نوجوانان در جنگ استفاده ابزاری کند و یک جنگ تبلیغاتی و روانی علیه ایران به راه بیاندازد.
این کتاب، از آنجا که در برگیرنده خاطرات و رشادتهای نوجوانان رزمنده و مقاومت آنان در اردوگاههای ارتش بعث است، ناگفته بسیاری از دوران اسارت دارد. نویسنده کتاب، که سابقه 15 سال روزنامه نگاری دارد، این کتاب را به شکل روایت داستانی و دارای تعلیق های داستانی بجا، نگاشته است.
کتاب «پاسیاد پسر خاک» به شرح زندگی و مبارزههای سیدعلیاکبر ابوترابیفرد میپردازد و ماحصل ساعتها گفتگو با افرادی است که در دورههای مختلف به نوعی با وی آشنا و در ارتباط بودهاند. این کتاب نوشته محمد قبادی است که در دو فصل خاطرات راوی تدوین شده است. قبادی در فصل اول «پاسیاد پسر خاک» به پیشینه خانوادگی، تولد، تحصیل و فعالیت سیاسی و آشنایی ابوترابیفرد با شهید سیدعلی اندرزگو پرداخته و فصل دوم هم شرح فعالیتهای سیدعلیاکبر ابوترابی در کمیته استقبال از امام خمینی(ره) و دوران دفاع مقدس و احوال وی در دوران اسارت در زندانهای ارتش متجاوز صدام را دربردارد.
در دهه دوم مرداد ماه امسال 72 عنوان کتاب در حوزه فلسفه و علوم کاربردی انتشار یافتهاست. آنچه میخوانید، گزیده کتابشناسی 10روز دوم مرداد 1393 در حوزه حكمت، فلسفه، فلسفههاي مضاف و مباني انديشه است ک بر اساس دادههاي بانک اطلاعات کتاب چاپی وبگاه خانه کتاب ایران، از میان 72 عنوان کتاب چاپشده در دهه دوم مرداد 1393 در حوزه فلسفه و علوم کاربردی، 43 عنوان چاپ اول، 29 عنوان چاپ مجدد، 42 عنوان تاليف و 30 عنوان ترجمه را در بر میگرفتند.
سهم ناشران تهرانی از این کتابها 60 و سهم ناشران شهرستانی 12 عنوان بود. بر پایه همین دادهها، از کتابهای منتشرشده در این حوزه در دهه دوم مرداد ماه سه عنوان برای كودك و نوجوان بوده است.
گزیده کتابشناسی 10 روز دوم مردادماه 1393 در حوزه حكمت، فلسفه، فلسفههاي مضاف و مباني انديشه را به ترتیب موضوعی بر اساس ردهبندی دیوئی ميخوانيد.
• فلسفه در زمان حاضر
آلن باديو، اسلاوي ژيژك، ترجمه فواد حبيبي، روزبهان، 104 صفحه، جيبي (شوميز)، چاپ اول، 1500 نسخه، 55000 ريال.
• كورهراه خرد: درآمدي به فلسفه
كارل ياسپرس، ترجمه مهبد ايرانيطلب، نشر قطره، 204 صفحه، رقعي (شوميز)، چاپ دوم، 400 نسخه، 95000 ريال.
ه به ترتیب موضوعی بر اساس ردهبندی دیوئی سامان یافته است.
داریوش رحمانیان، استاد تاریخ دانشگاه تهران از تکمیل مجموعه «عکس علیخان والی» خبر داد و گفت: این آلبوم یکی از مهمترین منابع تاریخ اجتماعی، اداری، سیاسی و فرهنگی ایران دوره ناصری (مربوط به منطقه آذربایجان و کردستان) است که نه تنها در تاریخ عکاسی ایران، بلکه در جهان بینظیر است.
داریوش رحمانیان، پژوهشگر تاریخ و استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران درباره اثر جدیدی با عنوان «آلبوم علیخان والی» که کار تصحیح آن به پایان رسیده است توضیح داد: این آلبوم یکی از مهمترین منابع تاریخ اجتماعی، اداری، سیاسی و فرهنگی ایران دوره ناصری (مربوط به منطقه آذربایجان و کردستان) است که با همکاری آزاده حسنین تصحیح شده است.
وی با اشاره به اهمیت این کتاب گفت: کار تصحیح این کتاب پنج سال طول کشیده است. این کتاب با دارا بودن هزار و 400 عکس، از نظر تاریخ عکاسی ایران، اثر منحصر به فرد و بیمانندی بهشمار میآید که به طور کامل تصحیح شده و آماده انتشار است.
کتاب «سرباز کوچک امام» با 200 صفحه کمتر از چاپ نخست و با ویرایش تازه از سوی موسسه پیام آزادگان منتشر میشود.
معاون پژوهشی موسسه پیام آزادگان از در دست نگارش بودن نخستین رمان انتشارات پیام آزادگان خبر داد و افزود: این رمان به قلم مجید پورولی کلشتری، از داستاننویسان برتر حوزه دفاع مقدس در دست تالیف است و به ماجرای یک اسیر ایرانی در زندانهای عراق میپردازد که به صورت مخفیانه با خانوادهاش ارتباط دارد.
قلعهقوند ادامه داد: کتاب «سرباز کوچک امام» خاطرات مهدی طهانیان نیز با ویرایش تازه در دست انتشار است. به پیشنهاد مخاطبان کتاب، حدود 200 صفحه از حجم صفحات آن با خلاصهکردن مطالب، کم شده است. «سرباز کوچک امام» در 700 صفحه منتشر میشود و احتمالاً کاهش قیمت هم خواهد داشت.
«سرباز کوچک امام» به کوشش فاطمه دوستکامی در سال 1392، در قطع وزيري و 925 صفحه با شمارگان دو هزار نسخه و به بهاي 276 هزار ريال منتشر شده بود.
این کتاب دربرگیرنده 9 حکایت با نامهای «شهرزادِ چای فروش»، «وحشت»، «گرگ آمد، گرگ آمد»، «دویار جوان»، «جبور خانِ شپش»، «شب هول»، «ماه و مرد»، «جمیل پیرمرد» و «پروانه و سهراب» است.
در بخشی از مقدمه این اثر میخوانیم: «(الف) مدتی است ساکت شد. مات مانده بود به روبرو، پیرمرد رذل پرادعا به گمانم تحت تاثیر گفتههای خودش قرار گرفته که آنطور خشکش زده بود! به خود آمد، نگاهم کرد و اخم کرد و پرسید- پس چرا نمینویسی؟
داد زدم- نمیخواهم بنویسم، اصلاً خسته شدم از داستانهایی که سر و ته دارند و معنی و مفهوم دارند. میخواهم طوری بنویسم که هیچکس، هیچوقت، هیچی ازشان نفهمد. فهمیدی؟»
علومی در این کتاب از شخصیت شهرزاد قصهگوی «هزار و یک شب» اقتباسی کمیک (پارودی) دارد، به نحوی که در بخشی از کتاب نوشته است:
«دی ماه پارسال به شهر خودمان، بم رفته بودم، در خیابان کنار ارگِ بم، زمانی که هوا داشت تاریک میشد، مردی انگار از میان تاریکی به در آمد و ناگهان بازوی مرا محکم گرفت. ترسیدم. گفت- این دفترچه را شهرزاد خانم داده برسانم به شما. علومی هستی دیگر، نه؟
چند دفترچه به من داد که کاهی و قدیمی و پر از داستان بودند (همین داستانها) و من زیر نور چراغ برق، مدتی تماشاشان کردم و بعد که دور و برم را نگاه کردم، دیدم آن مرد غریبه نیست. رفته بود.»
انتشارات قطره این مجموعه حکایت را با شمارگان پنجهزار و 500 نسخه و بهای 15 هزار و 500 تومان منتشر کرده و بهای این کتاب با تخفیف، 13 هزار و 175 تومان درج شده است.
مهلت فراخوان جایزه گنجینه پژوهشی ایرج افشار تمدید شد.
این جایزه به بهترین رساله در رشته کتابداری تعلق میگیرد و برگزیده آن در 16 مهرماه همزمان با سالروز تولد استاد ایرج افشارمعرفی خواهد شد.
به اطلاع کلیه فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری رشته کتابداری که از پایاننامه خود در سال 1392 دفاع کردهاند، میرساند: در صورت تمایل به شرکت در دومین دوره جایزه این گنجینه، یک نسخه از رساله خود را تا پایان مرداد 1393 به نشانی تهران، دارآباد، مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) دفتر گنجینه پژوهشی ایرج افشار ارسال کنند.
جایزه فیلدز 2014 که معتبرترین جایزه ریاضیات در جهان است، نخستینبار به یک ایرانی رسید. مریم میرزاخانی، نخستین بانوی برنده این جایزه، مولف کتاب «نظریه اعداد» است.
جایزه فیلدز 2014، به دلیل تحقیقات ارزشمند در حوزه هندسه و نظریه ارگودیک به پرفسور مریم میرزاخانی، ریاضیدان جوان ایرانی و مدرس دانشگاه «استنفورد» اعطا شده است. سه دانشمند جوان دیگر نیز در این جایزه با مریم میرزاخانی شریک بودند.
«نظریه اعداد» عنوان کتاب مریم میرزاخانی است که بهصورت مشترک با رویا بهشتی زواره در 304 صفحه تالیف شده و در سال 1378 از سوی انتشارات فاطمی منتشر و تاکنون 9 بار تجدید چاپ شده است.
در کتاب «نظریه اعداد» اصلیترین مباحث نظریه مقدماتی اعداد، در 26 فصل به گونهای گرد آمده که خواننده، ضمن آشنا شدن با موضوع، تواناییهای بیشتری در مساله حل کردن نیز بهدست آورد.
کتاب بیانی ساده و روان دارد و برای مطالعه آن پیشنیاز خاصی جز آشنایی با ابزارهای اساسی ریاضیات مقدماتی مانند اصل استقرای ریاضی و اصل لانه کبوتری لازم نیست. راهحل تمرینها یا راهنمایی برای حل آنها نیز در انتهای کتاب گنجانده شده است.
رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، از انتشار نسخه الکترونیکی کتاب «شیوهنامه ایران» در پایگاه «ایرانداک» خبر داد.
دکتر سیروس علیدوستی، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره انتشار نسخه الکترونیکی کتاب «شیوهنامه ایران» اظهار کرد: نسخه الکترونیکی سومین ویرایش کتاب «شیوهنامه ایران» برای استفاده محققان بر روی پایگاه ایرانداک، بارگذاری شده است.
وی افزود: کتاب «شیوهنامه ایران» راهنمای استناد به منابع فارسی و انگلیسی و روش استناد به انواع منابع چاپی و الکترونیکی را تشریح کرده است.
استادیار گروه پژوهشی مدیریت فناوری اطلاعات گفت: اخلاق علمی حکم میکند که محقق به نتایج تحقیقاتی که پیشتر انجام شده، استناد کند. بنابراین سازمانها در رشتههای مختلف الگوهای استناددهی را ارایه کردهاند. ایران مانند سایر کشورها در این زمینه به انتشار الگوهایی اقدام کرده که برخی ویرایشهای ملی و برخی برگرفته از الگوهای خارجی است.
علیدوستی ادامه داد: استنادها به دو دسته «پدیدآور سال» و «استناددهی در حوزه علوم انسانی» تقسیم میشوند. «شیوهنامه شیکاگو» نیز با عمر 100 سال از معتبرترین شیوهنامههای بینالمللی است. شیوهنامه شیکاگو شامل هر دو روش پدیدآور سال و استناددهی در حوزه علوم انسانی است.
این پژوهشگر حوزه فناوری اطلاعات اظهار کرد: در «شیوهنامه ایران» بخش مربوط به استناد نویسنده تاریخ «شیوهنامه شیکاگو» ترجمه و همراه با مثالهای فارسی منعکس شده است. ارجاع به قرآن، نهجالبلاغه و موارد مشابه نیز همراه با رسمالخط فارسی به این بخش افزوده شده است.
وی گفت: مقایسه بین دو «شیوهنامه شیکاگو» و «APA» که طرفداران زیادی در ایران دارند، در انتهای «شیوهنامه ایران» گنجانده شده است.
«شیوهنامه ایران» به قلم مشترک سیروس علیدوستی، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، فخرالسادات محمدی، حمید کشاورز و دکتر محمد ابویی اردکان، رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور تالیف شده است.
چاپ نخست «شیوهنامه ایران» سال 1385 بهصورت مشترک از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و انتشارات چاپار منتشر شد. این اثر تاکنون سه بار تجدیدچاپ شده است.
ادبیات ایران در هفته گذشته روزهای خبرسازی را طی کرد. به اغما رفتن سیمین بهبهانی، رونمایی از تمبر «آقای رمان ایرانی» به مناسبت تولد محمود دولتآبادی، تجدید چاپ چهار کتاب از رضا براهنی مهمترین اتفاقات این حوزه بودند.
در هفته ای که گذشت، سیمین بهبهانی، ملقب به بانوی غزل و نیمای غزل ایران که از چهارشنبه دو هفته گذشته در بخش ICU بیمارستان پارس بستری شدههمچنان در کما به سر ميبرد و پسرش علی بهبهانی وضعیت جسمی وی را غیر قابل تغییر بیان کرد و از امیدواری پزشکان برای بهبود سلامتی مادرش خبر داد.
دو خبر از «آقای رمان ایرانی»
هفته گذشته، تمبر یادبود محمود دولتآبادی با عنوان «آقای رمان ایران» طی مراسمی در سبزوار رونمایی شد. این برنامه با حضور برخی اعضای شورای شهر سبزوار، چهرههای فرهنگی، هنری و اجتماعی این شهرستان و علاقهمندان به ادبیات داستانی در هتل کاملیای سبزوار برگزار شد و ضمن روخوانی پیام سیمین بهبهانی به مناسبت تولد دولتآبادی، پدر شهیدان فتاحی در سخنرانی خود از دولتآبادی با نام «نویسندهای فراوطنی» یاد کرد.
همچنین هفته گذشته، انتشارات فرهنگ معاصر، رمان 10 جلدی «کلیدر» نوشته دولت آبادی را برای چهارمین بار با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 40 هزار تومان در قطع پالتویی منتشر کرد.
بازچاپ آثار براهنی پس از 30 سال
هفته گذشته انتشارات نگاه خبر از بازچاپ چهار کتاب به قلم رضا براهنی داد. قرار است به زودی قرار است کتابهای «قصهنویسی براهنی» و «تاریخ مذکر» به زودی از سوی این انتشارات منتشر شوند. همچنین دو رمان «آواز کشتگان» و «چاه به چاه» براهنی نیز از سوی همین ناشر پس از 30 سال در ایران به چاپ مجدد میرسند. این کتابها پیش از این ممنوعالانتشار بودند.
پاسخ بنیاد گلشیری به اعتراض نویسندگان
فرزانه طاهری، همسر هوشنگ گلشیری و مدیر بنیاد گلشیری نیز در هفته گذشته متنی را در پاسخ به درخواست برخی نویسندگان مبنی بر ادامه جایزه ادبی هوشنگ گلشیری منتشر کرد و در اختیار رسانهها قرار داد. طاهری در این متن ضمن تشکر از توجه نویسندگان به جایزه گلشیری، از نویسندگان خواست که موقعیت گردانندگان این جایزه را درک کنند و در ادامه راه این جایزه یاری رسان باشند.
کوداشت علیمحمد مودب
مراسم بزگداشت علی محمد مودب، شاعر انقلاب، سهشنبه، 21 مرداد از دیگر برنامههای ادبی هفت روز گذشته بود. در این مراسم موضوعاتی چون هویت جریانشناسی شعر انقلاب اسلامی و سانتیمانتالیزم ادبی از سوی سخنرانان مطرح شد.
«تاريخ روابط اسلام و اروپا: تاريخ سوء تفاهمات و پيشداوريها» عنوان کتابی است نوشته «فرانكو كارديني» که به بررسی 13 قرن مناسبات پر فراز و نشيب اسلام و اروپا پرداخته است. نویسنده این اثر از برجستهترين مورخان و محققان تواريخ قرون وسطايي و استاد تاريخ در دانشگاه فلورانس است.
كتاب «تاريخ روابط اسلام و اروپا: تاريخ سوء تفاهمات و پيشداوريها» نوشته «فرانكو كارديني» از مجموعه بررسيهاي تاريخي اروپايي موسوم به «احداث اروپا» با ترجمه و شرح بهاء الدين بازرگاني گيلاني روانه بازار كتاب شده است.
فرانكو كارديني از برجستهترين مورخان و محققان تواريخ قرون وسطايي و استاد تاريخ قرون وسطا در دانشگاه فلورانس است. مورخ ايتاليايي در 12 فصل اين اثر را كه با اقبال فراوان محافل علمي و دانشگاهي اروپايي و غير اروپايي مواجه شده، به بررسي 13 قرن مناسبات پر فراز و نشيب اسلام و اروپا پرداخته است. 13 قرن مشحون از سوء تفاهم، پيشداوري، برداشتها و پندارههاي غالبا اشتباه و غير واقعي كه ديدگاه اروپایيان را درباره اسلام شكل داده و آن را چنان مشوش کرده است كه آثار آن تا امروزه نيز زایل نشده و اين همه در زمانی دراز موجبات بيگانگي اسلام و اروپا را فراهم آورده است.
كارديني در اين كتاب سببها و عواملي نظير انواع منازعات، فتوح اوليه اسلامي، جنگهاي صليبي، فتح مجدد «رُكنكيستا»، فتوح عثماني در اروپا، سپس عقب راندن تركان از منطقه بالكان، همينطور ارتباطات زباني، سياسي، اقتصادي و البته روابط متنوع و رنگارنگ فرهنگي و تمدني ميان اين دو را مورد بررسي مستند قرار داده است.
به اعتقاد نويسنده، امروزه نيز اسلام بر پشت دروازههاي اروپا ميكوبد، درست همانند اعصار اوليه اسلاميشدن ملل و جوامع در قرون هفت و هشت ميلادي زمانيكه سپاهيان مسلمان بخشهاي وسيعي از حوزه مديترانه و سپس شبه جزيره ايبري را به گونهاي فتح كردند كه شدت و سرعت آن فقط يك بار در تاريخ بشريت اتفاق افتاده است، نيز در دوراني دراز ميان سدههاي پانزدهم تا هيجدهم كه امپراتوري عثماني نفس اروپایيان را بريده و آنها را از توان انداخته بود.
مولف فتوح اوليه مسلمين در ممالك اروپايي، پس آنگاه تهاجم تركان عثماني به قلب اين قاره را در عين حالي كه آفريننده رنج و مصيبت فراواني براي اروپایيان ميشمارد اما با نگاهي نسبتا بيطرف، نزاع و هم مراوده غربيان با مسلمانان و آشنايي آنها با علوم، فنون، زراعت، صناعت، هنر، فلسفه و معماري اسلامي و آثار غني انديشمندان مسلمان و شيوه زندگاني فاخر و پر حشمت ممالك و دربارهاي اسلامي را شكلدهنده مدنيت و هويت اروپايي ميداند و در تعبيري، فتوح اسلامي را «ماماي خشن» تولد نوزاد اروپا و نهايتا رشد و بالندگي بعدي آن بر ميشمارد.
پايگاه اطلاع رساني موسسه خانه کتاب در بازه زمانی 11 تا 17مردادماه از انتشار 16 عنوان کتاب بازچاپی در حوزه تاریخ و سیاست خبر میدهد. در این میان کتابهایی چون «باستانشناسي و هنر اشكاني»، «امپراتوري اسلامي» و «روش تحلیل سیاسی»ديده ميشود.
براساس آمار پايگاه اطلاعاتي موسسه خانه كتاب در بازه زماني 11 تا 17 مردادماه سال جاري، 28 عنوان كتاب در حوزه تاريخ و جغرافيا به چاپ رسيدهاند كه 18 عنوان آن كتابهاي چاپ نخست و 10 عنوان براي چندمين بار چاپ و منتشر شدهاند. همچنین 6 عنوان کتاب بازچاپی در بخش علوم اجتماعی به کتابهای سیاسی اختصاص داشت.
• بازانديشي تاريخ كيت جنكينز؛ مترجم:حسينعلي نوذري - آگه - 204 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 2 سال 1393 - 6100 نسخه - 10000 ريال
• تاريخ تمدن ويليامجيمز دورانت؛ مترجم:حسين كامياب؛ مترجم:محمدامين عليزاده - بهنود - 874 صفحه - وزيري (گالينگور) - چاپ 5 سال 1393 - 500 نسخه
• امپراتوري اسلامي
فيليس كورزين؛ مترجم:مهدي حقيقتخواه - ققنوس - 128 صفحه - وزيري (گالينگور) - چاپ 3 سال 1393 - 1000 نسخه - 90000 ريال
• خلفاي راشدين از خلافت تا شهادت: تحقيق و تحليل كارشناسانه از رويدادهاي عصر خلفاي راشدين
صلاحعبدالفتاح خالدي؛ مترجم:عبدالعزيز سليمي - نشر احسان - 364 صفحه - وزيري (شوميز) - چاپ 2 سال 1393 - 5000 نسخه - 90000 ريال
• باستانشناسي و هنر اشكاني
يعقوب محمديفر - سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) - 346 صفحه - وزيري (شوميز) - چاپ 4 سال 1393 - 500 نسخه - 85000 ريال
• تجدد آمرانه: جامعه و دولت در عصر رضاشاه تورج اتابكي؛ مترجم:مهدي حقيقتخواه - ققنوس - 288 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 4 سال 1393 - 1100 نسخه - 120000 ريال
• من زندهام: خاطرات دوران اسارت
معصومه آباد؛ ويراستار:آزاده ميرشكاك - بروج - 554 صفحه - رقعي (گالينگور) - چاپ 36 سال 1393 - 2000 نسخه - 170000 ريال
• حقوق طبيعي و تاريخ
لئو اشتراوس؛ مترجم:باقر پرهام - موسسه انتشارات آگاه - 416 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 3 سال 1393 - 1100 نسخه - 250000 ريال
کتاب «دور دنیا در 80 روز» اثر ژول ورن، بازنوشته دینا مکفدن با ترجمه ندا هژبر از سوی واحد کودک و نوجوان موسسه انتشارات قدیانی(کتابهای بنفشه) بهدست نوجوانان رسید.
کتاب «دور دنیا در 80 روز» از جمله رمانهای کلاسیک نوجوانان است که در 17 قسمت ماجرای داستان را برای نوجوانان بیان میکند.
«خدمتکار جدید»، «بازی پرهزینه»، «فیلاس فاگ و خبر غیرمنتظره»، «کارآگاه فیکس»، «عبور از دریای سرخ و اقیانوس هند»، «ادامه سفر از هندوستان به هنگ کنگ»، «پاسپارتو به گروه دماغدرازها میپیوندد»، «آقای فاگ و مهمانی روی اقیانوس آرام»، «دیر رسیدن در لحظه آخر» و «نتیجه سفر عوض شد» نام برخی از بخشهایی است که در این کتاب آمده است.
این کتاب ماجرای مرد چهل ساله ثروتمندی به نام «فیلاس فاگ» را نقل میکند که در لندن زندگی میکند و معمولا وقتش را در باشگاه اصلاحطلبان با دوستانش میگذراند. در یکی از روزها فاگ در باشگاه ادعا میکند که میتواند در 80 روز به دور دنیا سفر کند و برای اثبات این ادعایش تصمیم به سفر به دور دنیا میگیرد و طی این سفر ماجراهای جالبی برایش اتفاق میافتد تا اینکه...
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «بعد از نجات دادن آدا، گروه به سرعت به سفرش به سمت الله آباد ادامه داد. آنها تا قبل از ظهر به ایستگاه قطار رسیدند. آقای فاگ بلافاصله از پاسپارتو خواست کمی خرید کند. پاسپارتو از انجام دادن این کار خیلی خوشحال بود چون به این بهانه میتوانست گشتی هم در شهر بزند. وقتی پاسپارتو از خرید برگشت متوجه شد زمان خداحافظی کردن با علی فرارسیده است...»
واحد کودک و نوجوان موسسه انتشارات قدیانی(کتابهای بنفشه)کتاب «دور دنیا در 80 روز» را درقالب 112 صفحه و شمارگان یکهزار و 100 نسخه منتشر کرده است. علاقهمندان میتوانند این کتاب را به بهای 45 هزار ریال خریداری کنند.
بیستمین چاپ مجموعه داستان «یوزپلنگانی که با من دویدهاند» نوشته بیژن نجدی از سوی نشر مرکز منتشر شد.
«یوزپلنگانی که با من دویدهاند» دربرگیرنده 10 داستان با نامهای سپرده به زمین، استخری پر از کابوس، روز اسبریزی، تاریکی در پوتین، شب سهراب کشان، چشمهای دکمهای من، مرا بفرستید به تونل، خاطرات پاره پاره دیروز، سهشنبه خس و گیاهی در قرنطینه است.
این کتاب برای نخستین بار سال 1373 از سوی نشر مرکز چاپ شد و تنها کتاب منتشر شده از نجدی در زمان حیات وی به شمار میآید. وجه تسمیه این مجموعه داستان هم برگرفته از وصیت شاعرانه نجدی است. این نویسنده در بخشی از وصیتنامهاش نوشته است:
«بند بند پاره پارههای موسیقی
که ریختم در شیشههای گلاب و گذاشتم روی رف
یک سهم به مثنوی مولانا دو سهم به «نی» بدهید
و میبخشم به پرندگان
رنگها، کاشیها، گنبدها
به یوزپلنگانی که با من دویدهاند»
چاپ بیستم مجموعه داستان «یوزپلنگانی که با من دویدهاند» در 88 صفحه، با شمارگان یکهزار و 600 نسخه و بهای پنجهزار و 200 تومان از سوی نشر مرکز منتشر شده است.
از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه کتابهای متعددی در زمینه سیاسی ترجمه شده است که در این گزارش به آنها اشاره میکنیم. در این فهرست کتابهایی چون «جنبش تسخير: اشغال وال استريت» (نوآم چامسكي، «غربیسازی جهان» (سرژ لاتوش) و «درآمدي بر علم سياست» وجود دارند.
در سوژهای که ایبنا با عنوان «آسیبشناسی ترجمه کتابهای سیاسی» دنبال کرد و نظر کارشناسان، استادان دانشگاه، مترجمان و ناشران مختلف را در این باره جویا شد، هریک از این افراد بر موارد خاصی از این آسیبشناسی اشاره و راهکارهایی را برای برطرف کردن در نظر گرفتند. در ادامه این سوژه کتابشناسی ترجمه آثاری را که در چهار ماه نخست سال جاری چاپ و منتشر شدهاند گردآوری کردیم تا برآوردی از وضعیت ترجمه در ایران داشته باشیم.
در این کتابشناسی که براساس اطلاعات و دادههای موسسه خانه کتاب گردآوری شده است، بر ترجمه صرف کتابهای سیاسی تمرکز نشده و کتابهایی را که در ارتباط با این رشته (به ویژه علوم اجتماعی و نظامی) است نیز دربردارد.
کتابهایی را که در بازه زمانی اول فروردین تا پایان تیرماه سال 1393 به چاپ رسیدهاند در زیر مشاهده میکنید.
• نظريه انتقادي از مكتب فرانكفورت تا مكتب پسامدرن: مجموعه مقالات
داگلاس كلنر؛ مترجم:محمدمهدي وحيدي؛ ويراستار: پروانه بيات - صدا و سيماي جمهوري اسلامي، سروش - 132 صفحه - رقعي (شوميز) - چاپ 1 سال 1393 - 500 نسخه - 55000 ريال
• درآمدي انتقادي ماكس وبر؛ مترجم:ابوالفضل ذوالفقاري - دانشگاه شاهد، مركز چاپ و انتشارات - 328 صفحه - وزيري (شوميز) - چاپ 1 سال 1393 - 1000 نسخه - 118000 ريال
کتاب «کار باید تشکیلاتی باشد» حاوی مجموعه بیانات مقام معظم رهبری درباره تشکل و کار تشکیلاتی است که به همت موسسه شهید کاظمی و قلم محمود زارعی منتشر شده است.
کتاب «کار باید تشکیلاتی باشد» حاوی مجموعه بیانات مقام معظم رهبری در باره تشکل و کار تشکیلاتی است که که گرهگشای فعالیتهای تشکیلاتی و فرهنگی است.این کتاب با توجه به نیاز فعالان فرهنگی تدوین و تهیه شده و برگرفته از فرامین معظمله است، از عناوین این کتاب میتوان به، ضرورت کار تشکیلاتی، آثار و برکات کار تشکیلاتی شاخصها و بایدهای تشکیلات موفق انقلابی، آفت شناسی کار تشکیلاتی وظایف مدیر تشکیلات، وظایف اعضاء تشکیلات، نمونههای موفق تشکیلات انقلابی، جبهه فرهنگی انقلاب سازماندهی میخواهد و ... اشاره کرد که کاملا بصورت کاربردی، دستهبندی و پردازش شده است.
این کتاب در قطع رقعی بوده و دارای 208 است که با قیمت 8500 توسط موسسه شهید کاظمی با همکاری موسسه رهیافت ولایت و به قلم محمود زارعی منتشر گردیده است.
علاقهمندان به تهیه کتاب میتوانند با شمارههای 02537840844 الی 6 تماس برقرار کرده و یا به نشانی اینترنتی من و کتاب و سایت اطلاع رسانی موسسه شهید کاظمی و آدرس قم، خیابان معلم، مجتمع ناشران، طبقه اول، فروشگاه 131، مرکز نشر و پخش شهید کاظمی مراجعه کنند.
21 مردادماه برابر با سالروز اعدام میرزا رضا کرمانی، قاتل ناصرالدینشاه قاجار است. ماجرای قتل این شاه قاجار در بیشتر کتابهای تاریخی همعصر وی ذکر شده و مورخان و وقایعنگاران از ابعاد گوناگونی به آن نگریستهاند. «ایبنا» در این گزارش به برخی کتابهایی که این رویداد تاریخی را ثبت کردهاند اشاره کرده است.
میرزا رضا از شاگردان سید جمالالدین اسدآبادی و قاتل ناصرالدین شاه بود. وی چندی پیش از قتل شاه قاجار برای شکایت از حاکم کرمان بهتهران آمد اما مورد آزار نایبالسلطنه کامران میرزا قرار گرفت و مدتها همراه حاج سیاح محلاتی و چند تن دیگر در زندان محبوس بود. وی پس از آزادی جزو مریدان سید جمالالدین اسدآبادی شد. میرزارضا کرمانی بهشدت تحت تاثیر تعلمیات سید جمال قرار گرفت. تا اینکه در اردیبهشت 1275 ناصرالدینشاه را که برای زیارت به حرم حضرت عبدالعظیم رفته بود، به ضرب گلوله به قتل رساند.
این حادثه در اکثر آثار وقایعنگاران و مورخان عصر قاجار بازتاب داشته است که از آن میان ناظمالاسلام کرمانی مولف «تاریخ بیداری ایرانیان» و یحیی دولتآبادی صاحب آثاری چون «حیات یحیی» و «آیین در ایران» بیشتر به این ماجرا پرداختهاند.
روایت دولتآبادی از احوالات میرزارضا در شب قبل از ترور شاه
یحیی دولتآبادی، از رجال عصر مشروطه و مولف آثاری چون «حیات یحیی» و «آیین در ایران» که شب قبل از ترور ناصرالدین شاه همراه با جمعی از دوستان خود به زیارت حضرت عبدالعظیم رفته و میرزا رضا را در حال زیارت و تفکر دیده بود در خاطرات خود اینچنین شعف میرزا رضا را بههنگام مطلع شدن از قصد شاه قاجار برای زیارت حضرت عبدالعظیم روایت میکند: «در تاریکی زاویه ایوان شخصی در لباس کسبه دیده میشد که صورتش درست تمیز داده نمیشد. این شخص میرزا رضای کرمانی است که گوشه تاریکی سرپا نشسته، دستها را بر روی زانو و سر را بر روی دستها گذارده، در دریای فکر و خیال فرو رفته بیآنکه تغییر وضعی به خود بدهد یا کلمهای بگوید.»
دولتآبادی در ادامه مینویسد: «در این حال دو تن از زوار در طرف دیگر ایوان نشسته با یکدیگر صحبت داشته درضمن سخن میگویند فردا شاه به زیارت میآید قرق هم نمیباشد. چون تاکنون رسم بوده است هر وقت شاه به این مزار مشرف میشده صحن و حرم را به کلی قرق مینمودند. به محض آنکه از زبان این دو زوار شنیده میشود، شاه فردا به زیارت میآید و قرق هم نمیباشد، مجسمه فکر و خیال در تاریکی زاویه ایوان به جنبش آمده سر از روی دست و زانوی تحیر برداشته از روی تعجب میگوید شاه فردا اینجا میآید، قرق هم نیست.»
مهلت فراخوان دومین دوره جایزه «گنجینه پژوهشی ایرج افشار» از سوی مرکز دايرهالمعارف بزرگ اسلامی تا پایان مرداد 1393 تمدید شد.
مرکز دايرهالمعارف بزرگ اسلامی، مهلت فراخوان دومین دوره جایزه «گنجینه پژوهشی ایرج افشار» را تمدید کرد.
تمامی فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری رشته کتابداری که از پایاننامه خود در سال 1392 دفاع کردهاند، میتوانند در صورت تمایل به شرکت در دومین دوره جایزه این گنجینه، یک نسخه از رساله خود را تا پایان مرداد 1393 به نشانی تهران، دارآباد، مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) دفتر گنجینه پژوهشی ایرج افشار ارسال کنند. نتایج بررسی پس از دو ماه اعلام میشود. پیش از این مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامیمهلت ارسال پایاننامهها را تا 15 مرداد 1393 اعلام کرده بود.
برگزیده این جایزه 16 مهرماه، به مناسبت سالروز تولد استاد ایرج افشار، معرفی ميشود.
رمان 10 جلدی «کلیدر» اثر محمود دولتآبادی برای چهارمین بار در پنج جلد قطع پالتویی از سوی انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شد.
جلدهای اول تا ششم رمان «کلیدر» معروفترین اثر دولتآبادی، برای نخستین بار سال 1357 منتشر شد. این رمان درباره خانواده کردی است که به سبزوار مهاجرات کردهاند و براساس زندگی شخصیتی حقیقی به نام «گل محمد»، قهرمان بومی سبزوار است که علیه ستم اربابان حکومت وقت قیام میکند نوشته شده است. زمان آغاز داستان کلیدر سال 1325 و پس از ماجرای آذربایجان است.
این اثر به گونه رئال نوشته و برخی نظریه پردازان ادبیات، آنرا زیرمجموعه گونه روستایینویسی در ادبیات داستانی ایران میدانند.
جديدترين اثر مرکز اسناد انقلاب اسلامی با عنوان «تاریخ شفاهی کمیته استقبال از امام خمینی» تالیف اکبر قاسملو و معصومه آقاجانپور منتشر شد. اين كتاب با هدف گردآوری و تدوین خاطرات افرادی که در کمیته استقبال از امام نقش داشتند و دلیل و چگونگی تشکیل کمیته ميپردازد.
به نقل از روابط عمومی موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی، این مرکز در جدیدترین اثر خود کتاب «تاریخ شفاهی کمیته استقبال از امام خمینی» تالیف اکبر قاسملو و معصومه آقاجانپور را منتشر کرد.
کمیته استقبال از امام خمینی در 3 بهمن 1357 با ترکیبی از گروههای مختلف سیاسی از جمله آيتالله مرتضی مطهری، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با شورای انقلاب حجتالاسلام محمد مفتح، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با روحانیت مبارز، حجتالاسلام شیخ فضلالله محلاتی، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با روحانیت مبارز، هاشم صباغیان، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با نهضت آزادی، اسدالله بادامچیان، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با هیاتهای موتلفه اسلامی، کاظم سامی، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با جاما، حسین شاهحسینی، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با جبهه ملی، تهرانچی عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با بازار، علی دانشمنفرد، عضو ستاد مرکزی و رابط کمیته استقبال با انجمن اسلامی معلمان تشکیل شد و در نخستين تصمیم خود، مدرسه رفاه را به عنوان مرکز استقرار خود انتخاب و اقدام به جذب نیرو كرد. جذب نیرو که به دلیل امنیتی فقط با معرفی اعضای اصلی کمیته صورت میگرفت، روند منظم و ثابتی داشت؛ به طوریکه در مدت زمان کوتاهی نزدیک به صد هزار نفر جذب کمیته استقبال شدند.